Énszeletek

Hogyan vált Odüsszeusz olvasó emberré?

     Senkise lájkolt mondta Polüphémosz, Odüsszeusz pedig fogta magát és elhajózott memóriavidék kietlen tájaira. Szörfözött az üzenőfal videós megosztásai között, aztán csak úgy folytatta ezt a tevékenységet, mígnem azt vette észre, hogy társai már rég elhagyták, mert lájkországba költözött és kizárta a világból magát. Letelepedett. Fogalmazhatunk így is. A számítógépe mellé. Poseidón sem uralkodott már felette klikkelései a viharos szélben is megállták helyüket, nem változtatott azon sem áramszünet, sem egyéb akadálynak minősülő probléma, főhősünk megoldotta, betelefonált a protekciós nagynéni irodájába. Bátran nézett szembe a netes világ virtualitásával, harcolt szörnyű démonokkal ( lám milyen nehéz egy gamer élete), majdnem odaveszett, de bolyongásait nem adva fel rémrendesen gépelte be életét gépe merevlemezébe. Idővel okostelefonon nyomta, nyomta-nyomta-nyomta, mígnem egyszercsak lemerült az aksija, s az áramért elmenni rest lélek inkább felakasztotta magát egy falból kilógó kábeldarabra…lógott-lógott-lógott ( majdnem mint Karinthy a szeren) aztán egyszercsak megiramodott, kiszakadt a fal s elétárult egy szokatlan csendélet.  Embereket látott és valami különöset, beszélgettek egymással, nem cseteltek. Egy padon egy gyönyörű nő kezében könyvet tartott, nem látott ilyet Odüsszeusz, csak ha véletlen rákattintott. Sem nőt, sem könyvet, elgondolkozott tehát, hogy vajon normálisan él-e? Az is eszébe jutott, hogy kilép a 4D-s üzemmódból, de aztán kapcsolt, hiszen áramtalanul ez mégsem megoldható. Az előbb még meg akart halni, most meg csorog a nyála, az a jó nő, mintha előző életében már látta volna.  

   Ekkor főhősünk elé 3D-s képek úszkálnak, Ithaka, sziget, tenger, gyermek, nő, háború, mind-mind elvonul előtte. S akkor már tudja. Ő egy alterego. Micsodego? A régi Odüsszeusz reinkarnációja….pillanatnyi fogalomzavar. Most keresztény vagy buddhista? Politeista vagy monoteista? Megfájdul a feje, annyit tud csak, vissza akar menni az időben, úgy tenni, mintha sosem lépett volna ki belőle, s tért volna be a 21. század kapujának előterébe. A mocsokba. Az embertelenségbe. A gépies világba. Jaj, ezt nem bírhatja tovább, hol egy időgép? Visszamenne harcolni. Igazából küzdeni, de körülötte mindenki furcsán bámul rá. Aztán ráébred, miért. Nincs a fülében headset. Ezen most be kell szarni. Gyorsan kikapja zsebéből az emlegetettet, bedugja hallószervébe, bömböl a zene, így már mosolyognak rá az emberek. Aztán meggondolja magát. Nem akar süket lenni ugyanis. Az is igaz, hogy nem is szól semmi, hiszen lemerült a teloja. Csak látszat volt…he-he szivatás! A csordaszellem. Mi mind marhák vagyunk. ( Erről beugrik neki Héliosz napisten, akinek felfalták teheneit, tuti azért ilyen zavarodott az emberiség). Elindul lassan az utcán. Elég nehézkes a mozgása, mivel már évek óta, csak a lakásán ül és virtuálisan fejleszti magát, de ezért nem is kell szemrehányást tenni neki. Csak követte a csordát. A kis hűséges. Szóval picit sántikál is. Elhalad egy nagy, furcsa épület mellett. Nehezen olvassa el, de végre csigalassan kibetűzi. K.ö.ny.v.t.á.r. Az meg mi? Valahonnan rémlik neki, hogy ott talán könyvek vannak. Mivel az előbb olyan fennkölt gondolatokba ringatta magát, úgy érzi, be kell mennie. Amint belép, majdnem kiesik helyéről a szeme, szinte antidantei frázisokban nyomatná az emberiség keblébe, (hogy „Ki itt belépsz NE hagyj fel minden reménnyel!”). Eszméletlen. Ultramenő. Ennyi könyv nem is létezhet a világban! Pedig látja. Megnézi, nem hagyta-e magán a 3-4D szemüvegeket, nem. Akkor ez a nem virtuális valóság. Fel kell dolgozni. Gondolkozni próbál. Iszonyatosan nehéz. Levesz a polcról egy könyvet. Ez a cím áll rajta: Hogyan legyünk hülyék? Beleolvas: recept: NE OLVASS! ennyi a könyv tartalma. Ezer oldalon keresztül. Mi tagadás, rendkívül kreatív.

   Aztán eszébe jut a neve. Megkérdezi a melleit kipakoló könyvtárosnénit, merre van az Odüsszeia, még hozzáteszi, hogy magát keresi, próbál vicces lenni. A néni nem mosolyog. Elédob egy vastag könyvet. Ez az, itt van, nesze, te baromarc! Odüsszeusz újra csalódik, de a könyvet elviszi. Otthon nem tölti fel az aksiját, nem kapcsolja be a számítógépét, hanem elkezd olvasni. Csodálatos utazás, fantasztikus élmény. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy a kedves hölgy az Odüsszeia lebutított változatát adta neki, tehát semmi eredetiség…így könnyű olvasni, eposzi kellékek nélkül az eposzt, ami igazából már itt egy regény…legalábbis, ami főhősünk kezében van. A lényeg a lényegtelenségben, hogy Odüsszeusz beleszeret a könyvekbe, hetente jár a nagy, furcsa épületbe és a könyvtáros néni sem olyan mogorva már, összehaverkodtak, sokszor beszélgetnek. Igaz, többnyire fészbukon.

Ákcijó

Délután

Ez hihetetlen! Nézd, most csak ennyibe kerül! Muszáj megvennünk! – mondja a nő a férjének, aki a következő pillanatban a szemétbe dobja a reklámújságot, vagy nevezzük szennylapnak, csak úgy vidékiesen. A feleség megsértődik; gondolja magában, ez bunkó, nem érti, hogy milyen fontos az új fotel, mert a régi tönkrement, s ez most akciós. Tökre megéri! Na, majd megpuhítom valahogyan a kemény fejét!- ravaszul kacsint egyet.

-          Édesem! – a férj rosszat sejt.

-          Megyek a gyerekekért, hozzak neked sört?

-          Hozhatsz!- vonja meg vállát a férfi, négy még elfér a hűtőben a többi tíz mellett, jó lesz vésztartaléknak.

-          Mert minden reggel hozol! Azt állítod, hogy bevásárolsz, erre mikor kiborítod az asztalra a kosár tartalmát, mi van benne? – kenyér, sör, cigi. Drágám, nagyon univerzális vagy!

-          Micsodális? Hagyjál már az idegen szavakkal, azt hiszed ettől okosabbnak hiszlek majd?- a nő sértődötten elindul az ajtó felé.

-          Akkor is megvesszük a foteleket, ha más nem, összespórolom. A férj röhögőgörcsöt kap.

-          Te? Spórolni? Tudod egyáltalán mit jelent ez a kifejezés? Ne nevettess!

-          Majd meglátod! Két hétig tart az akció, addigra itt lesznek a fotelek.

Este

-          Drágám!- gyere ide, látom elfáradtál, hadd masszírozzalak meg! A férj furcsán néz az asszonykára, ez bedilizett, mi baja? Sejti egyébként, hogy köze van az ákcijóhoz vagy mihez, de úgy dönt magasról tojik az egészre.

-          Jaj, kedvesem, milyen figyelmes vagy! Kicsit jobbra, ezazzz, ott fáj nagyon, oh, de jó! Ezt minden este bevezethetnénk! – a nő magában kuncog – ha ezen múlik. Kell az a fotel a franc essen belé.

Másnap

A férj ágyba kapja a reggelit, friss kenyér, császárszalonna, kolbász, mustár, tea, kávé, a kényeztetés netovábbjai. Elgondolkozik. Milyen kedves kis feleségem van nekem! Csakugyan ennyire szeretné azt a két fotelt? Talán még besűríthetjük a kiadásokba. – s gondolatban számolni kezd. Oké, beszéli meg magával, mehet, de még várok egy hetet, legalább akkor minden reggel ilyen ébredésben részesülök, esténként meg masszírozás…hm… négy fotelt is veszek, ha ez kell neki!

Egy hét múlva

Az asszony kivan idegileg. Egy fillért sem sikerült spórolnia, ráadásul minden reggel ágyba viszi férjének a kaját, este masszírozás, á, ez a nyomorult, nem látja, hogy mire megy ki a játék? Nincs szíve? Pedig szeretem, de azt a két fotelt….Olyan csudaszépek! Pont elférnének a nappaliban, a szín is passzol, de a pénz…! Kitartok! Azért is!

A férj évezi a helyzetet, látja, hogy felesége fáradt, de még vár egy napot. Aztán közli vele a hírt, ennyi neki is jár.

Egy nappal később

Az asszony elaludt, arra ébredt, hogy férje ágyba hozza neki a reggelit. Azt hiszi, még mindig álmodik, főleg, miután a tálcán ott van a fotelre szánt pénz.

-          Jó reggelt édesem! Hogy aludtál? – mosolyog a férj és olyan idillivé válik hirtelen minden, hogy az ember azt hinné, az előbbi színjátékok meg sem történtek.

A feleség nem győz hálálkodni és megígér mindent, ebben a pillanatban nagyon odavan a férjéért. Egyébként is, de most csúcs. Megveheti a fotelt. És még az akció is érvényes. Olcsóbban jut hozzá!

Pár óra múlva…

   Begördül a kocsi az udvarba, kiveszik a foteleket, próbálják bevinni az ajtón, nem fér be…nincs más út; új, nagyobb ajtó kell, épp akciós a Praktikerben.